Електронний помічник для людини з вадами зору

Основний зміст сторінки статті

Андрій Андрійович Пахомов
Роман Петрович Саган

Анотація

Для людей із серйозними вадами зору запропоновано систему, яка допомагає виявляти перешкоди та викликати допомогу в екстреній ситуації. Система побудована на основі мікроконтролера та підключених до нього оптичного, акустичного та електричного сенсорів, а також модулів GPS та GSM. Сенсори забезпечують інформацією про перешкоди, яка передається людині у вигляді акустичних та вібраційних сигналів. Сенсори збирають дані в режимі реального часу і відправляють їх на мікроконтролер для оброблення. Після оброблення сенсорної інформації мікроконтролер надсилає людині вібраційні та акустичні сигнали відповідно на вібратори, встановлені в головці ціпка, і на Bluetooth-гарнітуру. Інтенсивність звукового сигналу та вібрації зростають, коли людина наближається до перешкоди. Позиціювання та прокладання маршруту людини на місцевості здійснюється за допомогою GPS-модуля, а зв’язок в екстреній ситуації забезпечує GSM-модуль. Модулі взаємодіють з людиною за допомогою голосового зв’язку. Це допомагає людині з вадами зору безпечно дістатися до місця призначення. Система живиться від акумуляторної батареї, вмонтованої в ціпок.

Блок інформації про статтю

Як цитувати
Пахомов, А. А., & Саган, Р. П. (2021). Електронний помічник для людини з вадами зору. Електронна та Акустична Інженерія, 4(1), 227781–1 . https://doi.org/10.20535/2617-0965.eae.227781
Розділ
Електронні системи та сигнали
Біографія автора

Андрій Андрійович Пахомов, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

 

National Technical University of Ukraine

“Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”

Faculty of Electronics  

Посилання

“WHO | Global data on visual impairment.” URL: https://www.who.int/blindness/publications/globaldata/en/. [Accessed: 08-Feb-2021].

P. Ramachandra Mavarkar and Z. K. Mundargi, “Real Time Smart Bind Stick using Artificial Intelligence,” Indian Journal of Artificial Intelligence and Neural Networking, Dec 2020, vol. 1 no. 1, pp. 9-13. URL: https://www.ijainn.latticescipub.com/wp-content/uploads/papers/v1i1/A1003011121.pdf

J. M. Benjamin, N. A. Ali, and A. F. Schepis, “A Laser Cane for the Blind,” Proc. San Diego Biomed. Symp., vol. 12, pp. 53–57, 1973.

S. Chew, “The Smart White Cane for Blind,” Natl. Univ. Singapore, 2012.

A. S. Al-Fahoum, H. B. Al-Hmoud, and A. A. Al-Fraihat, “A smart infrared microcontroller-based blind guidance system,” Act. Passiv. Electron. Components, vol. 2013, 2013, DOI: https://doi.org/10.1155/2013/726480.

“Arduino Uno.”

“Arduino - Water Detector / Sensor - Tutorialspoint.” URL: https://www.tutorialspoint.com/arduino/arduino_water_detector_sensor.htm. [Accessed: 08-Feb-2021].

“GPS: The Global Positioning System.” URL: https://www.gps.gov/. [Accessed: 08-Feb-2021].

“What is GSM Module and GPRS Module? | EXPERT CLASS NOTES.” URL: https://www.electronicsforu.com/resources/gsm-module. [Accessed: 08-Feb-2021].

“Ultrasonic Sensor HC-SR04 and Arduino Tutorial - HowToMechatronics.” URL: https://howtomechatronics.com/tutorials/arduino/ultrasonic-sensor-hc-sr04/. [Accessed: 08-Feb-2021].

“What is an IR sensor? | FierceElectronics.” URL: https://www.fierceelectronics.com/sensors/what-ir-sensor. [Accessed: 08-Feb-2021].